آن چه در این مقاله خواهید خواند:
همه چیز دربارهی CloudFlare:
من ارسلان میربزرگی، قصد دارم در این مقاله در مورد CloudFlare و نقش کلیدی آنها در بهبود سرعت و امنیت سایتها اطلاعاتی را در اختیار شما مخاطبان گرامی قرار دهم. مقاله را با صحبت در مورد CDN شروع میکنیم.
CDN چیست؟
CDN یا Delivery Network Content یک سیستم کنترل مصرف سایت از منابع سرورهاست است. همچنین این سیستم از دادههای وبسایت در مقابل حملات امنیتی جلوگیری میکند. DNS های موجود بر روی CDN، باعث افزایش سرعت لودینگ سایت نیز میشوند. همین امر در افزایش رضایت کاربران از سایت شما موثر خواهد بود. CDN در واقع یکی از محبوبترین نوع CloudFlare است. این سیستم از طریق کاهش میزان مصرف پهنای باند، باعث افزایش سرعت سایت میشود. از طرفی تمامی اسپمهای ورودی به سایت شما را مسدود کرد و از این طریق، تهدیدات سایت شما را به شدت کاهش میدهد.
گاهی ممکن است هاست مربوط به سایت شما، در کشور دیگری قرار داشته باشد و همین دور بودن مسافت، باعث افت سرعت شود. در این صورت CloudFlare نسخههای کش شده سایت شما را در دیتا سنترهایی مناطق نزدیکتر نگهداری میکند و سایت شما از طریق این دیتا سنترها و سریعتر از زمانی که نیاز به دسترسی به سرور اصلی باشد، لود میشود.
در این روش CDN اطلاعات ثابت مانند تصاویر را در دیتا سنترهای نزدیک تر نگهداری میکند و اطلاعات متغیر مانند کدهای HTML را از سرور اصلی فراخوانی می کند. با این کار میزان مصرف پهنای باند سرور کم خواهد شد و سرعت لودینگ سایت افزایش مییابد.
دیتاسنترهای CloudFlare :
در تصویر بالا که از سایت CloudFlare دریافت شده، مسیر ترافیک وب سایتها از طریق شبکه CloudFlare را مشاهده میکنید. این شبکه حاوی 34 مرکز داده در سراسر دنیا است. تمامی کاربران ایرانی استفاده کننده از هاستهای آمریکا، میتوانند برای افزایش سرعت سایت خود و همچنین کاهش میزان مصرف پهنای باند، از CloudFlare استفاده کنند.
چگونه CloudFlare از حملات اسپم ها جلوگیری می کند؟
گفتیم که CloudFlare میتوانند از ورود اسپمها به سایت شما جلوگیری کند. اما شاید برایتان سوال ایجاد شود که این امر چگونه انجام میشود؟ CloudFlare مانند یک سد محافظ در بین سرور اصلی و سایت قرار میگیرد. همچنین با استفاده از CloudFlare، DNS ها و IP سرور اصلی شما از دید هکرها پنهان خواهد ماند. این کار از طریق Firewall داخلی CloudFlare انجام میشود. در مقابل، در صورتی که شما در سایت خود از CloudFlare استفاده نکنید، اطلاعات سایت و IP سرور به راحتی و از طریق ترفندهایی مانند حملات DDOS در اختیار هکرها قرار میگیرد. در تصویر زیر یک نمونه از عملیات حمله به سرور هدف از طریق DNS های ناامن را مشاهده میکنید.
در قسمت بعد سیستم CloudFlare بر روی سرور قرار دارد. در این حالت پس از تشخیص حمله DNS های ناامن، این DNS ها بلافاصله مسدود شده و از ادامه روند حمله به سرور جلوگیری میشود.
استفاده از CloudFlare چه مزایایی دارد؟
استفاده از CloudFlare مزایایی نیز دارد که در ادامه به آنها اشاره میکنیم.
• اتصال به نزدیکترین سرور برای بارگذاری سایت و ارائه محتوا از طریق فعالسازی CDN
• فعال بودن سایت به صورت 24 ساعته از طریق کش های موجود بر روی سرور CloudFlare
• بهینه سازی سایت از طریق کاهش پهنای باند مصرفی
• افزایش سرعت سایت از طریق فشرده سازی کدهای Java Script ، CSS و HTML
• بالا بردن امنیت سایت با دفع حملات Protection DDOS و Injection SQL و جلوگیری از ورود درخواست های حاوی اسپم به سایت
• دارا بودن سیستم آنالیز ترافیک به منظور مدیریت بهتر ترافیک سایت و بازدیدها
• رفرش کردن کش ها از طریق قابلیت Cache Pruge
چگونه CloudFlare را فعال کنیم؟
برای فعالسازی مراحل زیر را دنبال کنید :
1 . ابتدا به سایت رسمی CloudFlare وارد شوید.
2 . برای ساخت یک حساب کاربری جدید بر روی up Sign کلیک کنید.
3 . در صفحه ای که باز میشود، آدرس ایمیل و رمز کاربری موردنظرتان را وارد کنید و در آخر تیک گزینه تایید قوانین را بزنید و بر روی Account Create کلیک کنید.
4 . پس از ساخت حساب کاربری و وارد شدن به آن، از قسمت Add a Website، نام سایت مورد نظر خود را وارد کرده و سپس بر روی گزینه Records Scan DNS کلیک کنید.
5 . پس از طی شدن مدت زمان لازم برای چک کردن سوابق DNS سایت خود، که حدود 1 دقیقه طول میکشد، بر روی گزینه ی Continue کلیک نمایید.
6 . در قسمت بعدی، لیستی شامل تمامی سوابق DNS دامنهی سایت شما، از جمله Subdomain ها (زیر دامنهها) نمایش داده میشود. در صورتی که نیاز به ایجاد سابقه جدید داشته باشید میتوانید با کلیک بر روی Record Add اینکار را انجام دهید.
تمامی سوابق موجود، معمولا به صورت خودکار نمایش داده میشوند. در صورتی که سوابق برای شما نمایش داده نشد، میتوانید شخصا آنها را ایجاد نمایید. در این صورت، باید IP سایت خود را نیز وارد کنید. همچنین در این مرحله میتوانید مشخص کنید که CloudFlare بر روی کدام Subdomain و سابقه DNS فعال یا غیرفعال ( این مورد توسط وجود ابرهای خاکستری و نارنجی مشخص میشود که نارنجی به معنای فعال و خاکستری به معنای غیرفعال است.) باشد که این عمل از طریق کلیک بر روی این ابرها تغییر میکند. در این مرحله به این نکته توجه داشته باشید که CloudFlare بر روی سوابقی مانند MX ایجاد نمیشود و این سابقه معمولا بدون ابر است.
7 . در مرحله بعد باید نوع پلان مد نظر خود را مشخص کنید. معمولا امکانات متنوع و فراوان پلان رایگان CloudFlare برای شما کافی است اما در صورت تمایل میتوانید از سایر پلانهای دارای هزینه نیز استفاده کنید. برای انتخاب پلان CloudFlare گزینه Free Plan را انتخاب کرده و بر روی گزینهی Continue کلیک نمایید.
8 . در مرحله بعد، CloudFlare دو DNS جدید را بر روی دامنه سایت شما نمایش میدهد. شما باید DNS های مربوط به دامنه سایت خود را بر روی DNS های داده شده توسط CloudFlare تنظیم نمایید و DNS های قبلی را حذف نمایید.
برای دامنههای داخلی ، میبایست این کار را از طریق ورود به سایت http://www.nic.ir یا همان مرکز ثبت دامنههای مرتبهاول کشوری ایران انجام دهید. برای دامنههای بین المللی نیز این کار از طریق ناحیه کاربری رجیسرار دامنه ( مثلا از طریق تغییر Host control یا DNS های دامنه ) انجام میشود. توجه نمایید که اعمال تغییرات و تنظیم شدن کامل DNS ها بر روی CloudFlare معمولا 24 الی 72 ساعت طول میکشد. پس از پایان این مرحله، بر روی Continue کلیک نمایید. پس از طی کردن این مراحل، به صفحه اصلی سایت منتقل خواهید شد. در این حالت Status سایت شما در حالت Pending یا معلق قرار دارد و باید مدت زمانی ذکر شده برای اعمال تغییرات طی شود. در این مرحله با کلیک بر روی Nameservers Recheck میتوانید از وضعیت DNS ها مطلع شوید.
پس از پایان بازه زمانی و اعمال شدن تغییرات بر روی سایت، وضعیت سایت به حالت Active در میآید.
میتوانید برای مقایسه تغییر در سرعت بارگذاری سایت، قبل از فعالسازی CloudFlare بر روی آن، دامنه خود را در یکی از سایتهای gtmetrix یا pingdom وارد کرده و سرعت لودینگ آن را یادداشت کنید و از آن برای مقایسه در حالت فعالسازی CloudFlare استفاده کنید.
بعد از فعال سازی CloudFlare نیز مجددا میتوانید از طریق همین 2 سایت سرعت بارگذاری سایت خود را بررسی کنید. ( در این مثال سرعت از ثانیه به میلی ثانیه کاهش پیدا کرده است. )
نکات کاربردی:
بررسی وضعیت سایت از طریق Analytics
در حساب کاربری خود ، وارد قسمت Analytics شوید.
در این قسمت میتوانید میزان درخواستهای ورود به سایت خود را به همراه نمودارهای مربوط به آن مشاهده کنید.
در قسمت Performance نیز میتوانید میزان عدم نیاز به مراجعه به سرور اصلی به دلیل استفاده از servers Cache، میزان صرفه جویی در مصرف پهنای باند، انواع محتوای سایت، مجموع تهدیدات متوقف شده علیه سایت، میزان ترافیک ورودی از طریق SSL که شامل درخواست امن و ناامن است و در آخر میزان تهدیدات کاهش یافته را مشاهده کنید.
همچنین در این قسمت میتوانید آمار مربوط به تعداد درخواستها از IP کشورهای مختلف و موتورهای جستجو متفاوت را مشاهده کنید.
همچنین در قسمت Analytics و سربرگ speed میتوانید فایلهای HTML ، CSS و JavaScript را فشرده سازی کنید. برای این کار تیک گزینههای HTML ، CSS و JavaScript را از قسمت Minify Auto فعال کنید.
در صورتی که تمایل به اعمال تغییرات سریع بر روی کشهای موجود بر CloudFlare از طریق قسمت Caching و بخش Cache Purge این کار را انجام دهید.
قسمت Purge Individual File برای رفرش یک قسمت خاص از سایت مورد استفاده قرار میگیرد.
قسمت Purge Everything برای رفرش کل سایت مورد استفاده قرار میگیرد.
چگونه از Firewall در CloudFlare استفاده کنیم؟
به این منظور در حساب کاربری خود ، وارد قسمت Firewall شوید.
این ابزار امکان تعریف نمودن رولهای امنیتی جدید برای سایت را به شما میدهد. از طریق این قسمت میتوانید فعالیتهایی مانند تعریف کردن IP های مجاز و غیر مجاز برای دسترسی به سایت و … را تعریف نمایید. توجه داشته باشید که صرفا قسمت Firewall IP در پلان رایگان CloudFlare قابل استفاده میباشد و قسمت Firewall Application Web در پلان حرفه ای قابل دسترسی است. امکانات مربوط به DDOS Protection نیز در پلان Business قابل دسترسی میباشد. با این حساب در صورتی که نیاز به امکانات پیشرفته دارید باید از اکانتهای قابل خرید CloudFlare استفاده کنید. با استفاده از بخش Firewall IP نیز میتوانید دسترسیهای غیر مجاز به سایت خود را قطع نمایید. این قسمت با توجه به موارد امنیتی مورد نیاز شما به صورتهای مختلف قابل تنظیم میباشد.
تاکید میکنیم که بدون داشتن اطلاعات کافی، از اعمال تنظیماتی که اطمینان ندارید پرهیز کنید.
تعیین دوره زمانی بررسی سایت برای رفرش کردن کشها
بازه زمانی بررسی سایت شما توسط CloudFlare قابل تغییر توسط شما است و میتوانید هر بازه دلخواه را برای اینکار در نظر بگیرید. توصیه ما این است که بین این بازههای زمانی، فاصله کوتاه نیندازید. برای این کار از حساب کاربری خود وارد قسمت Caching شده و از بخش Expiration Cache Browser بازه زمانی مد نظر خود را انتخاب کنید.
و در آخر
در این مقاله شما با مفهوم CDN و CloudFlare و نحوهی ایجاد CloudFlare بر روی سایت آشنا شدید. همچنین اعمال برخی تنظیمات ضروری و نحوه کار با این سیستم را نیز توضیح دادیم. از قسمت Apps نیز میتوانید از ابزارهای CloudFlare استفاده نمایید. بعضی از امکانات پیشرفته نیز مربوط به پلانهای قابل خرید CloudFlare است و میتوانید پس از خرید این پلانها به این امکانات دسترسی پیدا کنید.